pondelok 15. apríla 2013

Linecký koláč s jahodovým džemom




Po dlhej dobe konečne prvé naozaj jarné nedeľné poobedie, chcelo to jednoduchý koláč ku kávičke. Linecký bol ten správny pre tento moment :)


Na koláč potrebujeme: 

20 dkg masla
25 dkg hladkej múky
citrónovú kôru z jedného citónu
10 dkg práškového cukru
12 dkg mix mandlí, vlašských a lieskových orechov
3 žĺtky
kypriaci prášok do pečiva
1 vajce na potretie
domáci jahodový džem - hviezda dnešného koláča



 
Začneme pomletím orechov, je na Vás či na to použijete robot, mlynček alebo ich posekáte. Na dosku nasypeme múku, cukor, pridáme maslo, citrónovú kôru, orechy, žĺtky a na špičku noža kypriaci prášok. Zo všetkých ingrediencií rukami vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do sáčku a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.




Odpočinuté cesto rozvaľkáme asi na 4 mm hrubý plát. Teraz prichádza tá horšia časť. Preniesť cesto do vymastenej formy, keďže je veľmi krehké. Mne sa to samozrejme nepodarilo na jeden krát a potrhalo sa, ale vo forme sa to dá upraviť. Takže veľa trpezlivosti pri plátaní dier. Zbytok cesta si odložte na neskôr. Toto celé natrieme vyšľahaným vajíčkom a džemom podľa chuti.


























Zo zbytku cesta vyrobíme mriežku, postup je opäť na Vašej fantázii, ktorú potrieme vajíčkom a dáme piecť. V pôvodnom recepte je 200 stupňov 20-25 min., ale mne sa začal pripekať, preto odporúčam 180 stupňov, keď je cesto zlaté a kuchyňa je voňavá, je to hotové.



Dobrú chuť!

2 komentáre: