Po dlhej dobe konečne prvé naozaj jarné nedeľné poobedie, chcelo to jednoduchý koláč ku kávičke. Linecký bol ten správny pre tento moment :)
Na koláč potrebujeme:
20 dkg masla
25 dkg hladkej múky
citrónovú kôru z jedného citónu
10 dkg práškového cukru
12 dkg mix mandlí, vlašských a lieskových orechov
3 žĺtky
kypriaci prášok do pečiva
1 vajce na potretie
domáci jahodový džem - hviezda dnešného koláča
Začneme pomletím orechov, je na Vás či na to použijete robot, mlynček alebo ich posekáte. Na dosku nasypeme múku, cukor, pridáme maslo, citrónovú kôru, orechy, žĺtky a na špičku noža kypriaci prášok. Zo všetkých ingrediencií rukami vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do sáčku a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme asi na 4 mm hrubý plát. Teraz prichádza tá
horšia časť. Preniesť cesto do vymastenej formy, keďže je veľmi krehké.
Mne sa to samozrejme nepodarilo na jeden krát a potrhalo sa, ale vo
forme sa to dá upraviť. Takže veľa trpezlivosti pri plátaní dier. Zbytok
cesta si odložte na neskôr. Toto celé natrieme vyšľahaným vajíčkom a
džemom podľa chuti.
Zo zbytku cesta vyrobíme mriežku, postup je opäť na Vašej fantázii, ktorú potrieme vajíčkom a dáme piecť. V pôvodnom recepte je 200 stupňov 20-25 min., ale mne sa začal pripekať, preto odporúčam 180 stupňov, keď je cesto zlaté a kuchyňa je voňavá, je to hotové.
mňam mňam mňam, dala by som si !
OdpovedaťOdstrániťLooking so delicious !
OdpovedaťOdstrániť